Verschillende koffer materialen

In deze blog gaan we wat dieper in op de verschillende materialen van hard shell koffers. Wat voor materialen zijn er en wat zijn de voordelen en nadelen?

Er zijn momenteel vier soorten materiaal die gebruikt worden voor het maken van reiskoffers. Curv, Polypropyleen, Polycarbonaat en ABS.


Curv:
Curv word gemaakt van geweven lagen polypropyleen. Deze manier van verwerking zorgt voor een enorm licht, sterk en krasbestendig materiaal. Het materiaal is het enige wat zijn vorm behoud en zelfs sterker word bij extreem lage temperaturen. Dit is belangrijk omdat je koffer hier in het ruim mee te maken krijgt.

Het kan dus niet barsten door bevriezing zoals bij andere materialen wel kan gebeuren. Curv is ruim 10 jaar geleden voor koffers op de markt gebracht door (en exclusief vóór) Samsonite.
Het is een uniek en zelf verstevigend ontwerp met ruggengraatstructuur en een energie-absorptie tegen breken. Nadeel is dat het wat prijziger is.

Polypropyleen:
Polypropyleen (polypropeen/polyprop) is een thermoplastisch polymeer dat een zeer wijde toepassing kent. Het word gebruikt voor bijv. bootjes, flessen, doppen van knijpflessen, pijpen, plastic meubelen, auto onderdelen en zelfs touw. Het is uitermate sterk maar onverwerkt iets zwaarder dan de andere materialen. Een beetje de middenmoot, voor iets meer geld heb je een koffer van curv materiaal die toch net wat lichter is.


Polycarbonaat:
Polycarbonaat is ook een thermoplastisch polymeer echter word deze vorm voor kofferschalen vloeibaar gemaakt en gegoten.
Hoe zuiverder het materiaal hoe sterker. Dit wilt zeggen dat als het gerecycled word de sterkte afneemt. Hoe minder zuiver, hoe sneller het kan barsten. Het is in pure vorm dus een sterk en licht materiaal en is bovendien ook buigzaam. Zolang het niet koud te word want polycarbonaat is ook gevoelig voor barsten bij lage temperaturen.

Nadelig als je bijv. van een warm naar koud land vliegt of andersom, het temperatuur verschil kan ervoor zorgen dat het polycarbonaat broos wordt en dus kan barsten als er onvoorzichtig mee omgegaan word.

ABS:
ABS is een licht maar hard, slagvast polymeer. Het materiaal is erg vormvast waardoor je koffer ook sneller in de oude vorm terug gaat na een deuk. Dit is ideaal als je kwetsbare items in je ruimbagage moet vervoeren.

Hoewel het de zwaarste en minst sterke variant is van de koffer materialen, is het wel het meest kras bestendige. Het word voor vele producten gebruikt zoals autobumpers, golfclubs en keukenmachines maar ook voor de bekende LEGO blokjes en Rubiks cube. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan polycarbonaat, polypropyleen en curv.


Wat we je verder willen meegeven is het volgende:
Zoals in onze vorige blog “de top 3 soft side en hard shell koffers” te lezen was zijn wij fan van het curv materiaal. Gewoonweg omdat dit het lichtste en sterkste materiaal is. Het is wat duurder in aanschaf maar gaat daarentegen gemiddeld wel langer mee dan de overige materialen. Het ligt er natuurlijk aan hoe luxe en hoeveel comfort je voor je koffer wilt hebben. Dit weegt mee in het gewicht maar ook in de prijs van de koffer.
Bij welk materiaal jouw persoonlijke voorkeur ook ligt één ding willen we allemaal: een goede, sterke, liefst zo licht mogelijke koffer die zo lang mogelijk meegaat. En onthoud, de bagage behandelaren op luchthavens gaan op zijn zachtst gezegd niet bepaald voorzichtig om met je koffer dus hij moet wel tegen een stootje kunnen.

0
Feed